پوکت (تایلند)
پوکــــــت مرواریـــــــد دریــــای آندامــــــان
پوکت یا فوکت نام یکی از استان های جنوبی تایلند است که در امتداد سواحل غربی تایلند در دریای آندامان آرمیده،
و 32 جزیره کوچک و بزرگترین جزیره تایلند یعنی جزیره پوکت را در دل خود جای داده است.
پوکت با نام مروارید دریای آندامان نیز شناخته می شود و به سبب سواحل زیبای خود و غواصی در آب های شفاف آن شهرت دارد.
بیش از نیمی از این جزیره را جنگل فرا گرفته و از شمال تا جنوب آن کوه هایی کشیده شده اند.
نام این شهر از واژه ای مالزیایی به معنای کوه یا تپه گرفته شده زیرا از دور به این شکل به نظر می رسد.
پوکت بزرگترین جزیره تایلند و مهم ترین استراحتگاه برای تعطیلات در تایلند و آسیاست.
در شمال این جزیره فرودگاه بین المللی آن قرار دارد که دسترسی به آن را ممکن ساخته است.
جزیره افسانه ای پوکت از طریق پل ساسارین (Sarasin Bridge) ،
به استان پهانگ نگا (Phang Nga Province) و به شمال متصل می شود.
بعد از فانگ نا نزدیکترین استان به پوکت کرابی (Krabi) است ،
که در قسمت شرقی و در امتداد خلیج فانگ نا قرار گرفته است.
می توان از استان پوکت با مساحتی بالغ بر 576 کیلومتر مربعی (کمی کوچکتر از سنگاپور) به عنوان دومین استان کوچک تایلند نام برد،
سرزمینی جادویی با تاریخی غنی و رنگارنگ که سرمایه خود را از طریق قلع و لاستیک کسب می نماید.
بهترین سواحل این جزیره در کناره غربی آن قرار دارند ،
و پاتونگ و کارون از جمله معرف ترین و محبوب ترین این سواحل به شمار می روند.
ساحل پاتونگ بسیار وسیع و طولانی است.
پوکت که دارای ۳۰ درصد جمعیت مسلمان است، در سال های اخیر همراه با سامویی،
در میان ده جزیره محبوب آسیا شناخته شده است.
در غرب پوکت مراکز غواصی متعددی وجود دارند و محدوده کار آنها نیز در جزیره های کوچک اطراف پوکت است ،
که از لحاظ مرجان های زیبا و موجودات دریایی شهرتی جهانی دارند.
در این شهر ، قایق رانی و موج سواری نیز بسیار طرفدار دارد.
پوکت شهرت و ثروت خود را در ۵ قرن گذشته از طریق استخراج قلع به دست آورده ،
و اکنون تبدیل به قطب گردشگری مهمی در تایلند شده که با سواحل زیبای خود بازدیدکنندگان بسیاری را به سوی خود جذب می کند.
با وجود این که از اوایل دهه ۸۰، گردشگران اصلی ترین درآمد سواحل غربی این جزیره را تشکیل داده اند ،
ولی در عین حال کشاورزی، صید ماهی و میگو و همچنین صید مروارید کماکان از مهمترین مشاغل مردم این جزیره به شمار می آیند.
این جزیره بر روی مسیری با ارزش تجاری بسیار بالا مابین هندوستان و چین قرار گرفته ،
و اغلب از آن در گزارش سفرنامه کشتی های تجاری خارجی پرتقالی، فرانسوی، هلندی و انگلیسی نام برده شده.
اما امروزه عمده درآمد این منطقه از راه توریست و گردشگری به دست می آید.
تاریخچه پوکت
در سال ۱۵۴۵ میلادی بود که فرناو مندس (Fernão Mendes) یک کاشف اهل پرتغال به پوکت سفر کرد.
او گزارش دقیق و مفصلی از دیده ها و شنیده هایش از خود به جای گذاشت ،
که اطلاعات خوبی از وضعیت مردمان پوکت در قرن شانزدهم در آن وجود دارد.
او از نخستین کاشفان اروپایی بود که به تایلند می رفت به همین خاطر اغلب وقایع برایش جدید بود.
نوشته های فرناو به قدری جذاب بود که پس از وی ماجراجویان دیگری نیز از اروپا راهی این دیار شدند.
به طور خلاصه باید بگوییم که پوکت در قرن شانزدهم میدانی بود برای تاخت و تاز دزدان دریایی و قاچاقچیان کالا.
وجود چنین افرادی باعث سیطره جوی خشن و ناامن در شهر شده بود ،
و آرام آرام بازرگانان نیز علاقه ای به سفر به پوکت و تجارت در این مرز و بوم نشان نمی دادند.
در قرن هفدهم و هجدهم کمی وضع تغییر کرد و آرام آرام پای تاجران هلندی، انگلیسی و در آخر فرانسوی ها به پوکت باز شد.
اینجا معادن قلع بسیاری داشت به همین دلیل به سرعت مورد توجه کشورهای استعمارگر اروپایی قرار گرفت.
گفته می شود که در سال ۱۶۸۰ میلادی یک کشتی بسیار بزرگ فرانسوی از پوکت به فرانسه رفت که همه بارش قلع بود.
بعد از این اتفاق بزرگان تایلند به فکر افتادند تا از منابع کشورشان در برابر دست درازی های کشورهای سودجو جلوگیری کنند.
تایلندی های با هلند و انگلیس بیشتر مشکل داشتند زیرا روز به روز بر میزان دخالت شان به منابع تایلند می افزودند.
به مرور زمان تایلندی ها کمی قدرت یافتند و در سال ۱۷۸۵ میلادی هم توانستند در برابر حمله کشور میانمار بایستند.
در حملاتی که از سوی کشور میانمار به تایلند می شد، بانوان شجاعت زیادی از خود نشان می دادند،
به همین خاطر بسیاری از قهرمانان زن تایلند که هنوز هم نام شان برده می شود مربوط به همین دوران هستند.
با قوی تر شدن تایلند، توانستند خودشان تولید، صادرات و استفاده از قلع را به دست بگیرند ،
که همین موضوع تاثیر زیادی بر پیشرفت اقتصاد تایلند داشت.
در سال ۱۹۳۳ نیز پوکت به یک استان مستقل تبدیل شد.
وضعیت آب و هوا
آب و هوای پوکت به صورت کلی گرمسیری است و با تغییر فصل شاهد باران و سرمای هوا نیز هستیم.
در پوکت هیچ وقت هوا خیلی سرد و آزاردهنده نمی شود؛
اما در روزهای سرد بادهای خنک نیز می وزد که برای بعضی ها شاید خوشایند نباشد.
پوکت از نوامبر تا فوریه (اواسط آبان تا اواسط بهمن) پذیرای بیشترین شمار گردشگران است.
در این زمان شهر پوکت آب و هوای خشک و خنک دارد. با آغاز ماه می (اردیبهشت) هوا آرام آرام رو به گرما می رود.
اگر هوای گرم را می پسندید می تا اکتبر (اردیبهشت تا مهر) زمان مناسبی برای شماست.
حالا با هم کمی جزیی تر به وضعیت آب وهوایی این شهر در ماه های مختلف می پردازیم.
نوامبر تا فوریه (اوایل آبان تا اوایل بهمن)
در این بازه زمانی در پوکت باران می بارد، هوای خوب و پاکیزه و وجود طبیعت زیبا،
باعث شده تا گردشگران خارجی تمایل بیشتری به سفر به پوکت در این زمان نشان دهند.
دمای هوا نیز بین ۲۳ تا ۳۰ درجه سانتی گراد متغیر است.
جالب این که با وجود بارش باران در دسامبر، هر سال فوریه لقب خشک ترین ماه سال را می گیرد،
به عبارت دیگر طی دو ماه آب و هوای پوکت کاملا دگرگون می شود.
اگر دوست دارید در سواحل حمام آفتاب بگیرید یا از تفریحات ساحلی استفاده کنید، فوریه زمان خوبی برای سفر شماست.
مارس تا می (اواسط اسفند تا اواسط اردیبهشت)
این دوره پوکت گرم ترین روزها را پشت سر می گذارد و دمای هوا اغلب از ۳۰ درجه سانتی گراد بیشتر است.
از یاد نبرید که جشن سوگکران نیز در همین فاصله و در ماه آوریل (فروردین) برپا می شود.
این جشن یکی از بزرگترین و معروفترین مراسم در تایلند است.
اگر به مردم شناسی علاقه مندید مارس تا می را برای سفر انتخاب کنید.
می تا اکتبر (اواسط اردیبهشت تا اوایل مهر)
دمای هوا در این ماه ها اغلب حول ۲۹ درجه سانتی گراد است اما تفاوت این ماه ها با ماه های قبل در رطوبت هواست،
و از اردیبهشت به بعد رطوبت بیشتر و بیشتر می شود.
اگر می خواهید در هزینه های تان کمی صرفه جویی کنید در این زمان به پوکت رهسپار شوید.
در برخی از سال ها دیده شده که باران های شدید هم در این ماه ها ببارد.
جاذبه های توریستی پوکت
1 . مجسمهی بودای بزرگ پوکت ( Big Buddha Satatue Phuket )
مجسمه بسیار بزرگ بودای اعظم در حالت نشسته که کاملا به رنگ سفید ساخته شده است،
یکی از مجسمه های خیره کننده در شهر پوکت است.
این مجسمه بالای تپه ناکرد قرار دارد و تقریبا از همه جای جزیره به خوبی دیده می شود.
این مجسمه حدود 45 متر ارتفاع دارد و بزرگ ترین مجسمه بودا در تایلند است.
محل این مجسمه در جایی بین خلیج چالونگ و دریای آندامان و کاتا قرار دارد.
2 . پارک تفریحی فانتازیا (Phuket FantaSea)
این پارک تفریحی به دیزنیلند جنوبشرقی آسیا معروف است و همینطور نماد فرهنگ،
تاریخ و هنر تایلند به شمار میرود.
فانتازیا از جاذبههای متنوع و سرگرمکنندهای از جمله سیرکهای مهیج، فروشگاههای فراوان و نمایشها ،
و رویدادهای فرهنگی برجسته و بزرگی برخوردار است.
غذا خوردن در رستوران بوفه «گلدن کیناری» نیز از جذابیتهای این پارک تفریحی محسوب میشود.
3 . وات چالونگ ( Wat Chalong )
معبد وات چالونگ یکی از بزرگترین و مقدسترین معابد پوکت است که بنای فعلی آن در سال ۱۸۳۷ ساخته شد.
در این معبد تکهای از استخوان بودا نگهداری میشود که در داخل محفظهای شیشهای ،
در مقبرهای گنبدیشکل به ارتفاع ۶۰ متر قرار داده شده است.
دیوارههای داخلی ساختمان معبد با تصاویری از جاتاکا (داستانهایی پیرامون زندگی بودا) نقاشی شدهاند.
کف معبد نیز با انبوهی از مجسمههای طلایی تزئین شده است.
در این معبد نباید با کفش وارد شوید و خانمها نیز باید نبستا پوشیدهتر لباس بپوشند.
4 . دماغهی پرومتِپ ( Promthep cape )
در یکی از جنوبی ترین بخش های پوکت دماغهای به نام Promthep وجود دارد ،
که امروزه تبدیل به یکی از محبوب ترین جاذبه های گردشگری پوکت برای تماشای غروب دلانگیز خورشید شده است.
خلیج معروف کاتا نیز در همین منطقه قرار گرفته و باعث جلب توجه هرچه بیشتر این دماغه شده است.
مطمئنا اگر قرار است یک هفته را در پوکت سپری کنید،
باید حداقل دو غروب خورشید را این دماغه تماشا کرده و از زیبایی های بی بدیل خدواندی لذت ببرید.
5 . منطقه قدیمی پوکت ( Phuket Old Town )
اگر به پوکت سفر کردید، خودتان را به خیابانهای آفتابی پاتونگ محدود نکنید و حتما سری هم به شهر قدیمی پوکت بزنید.
خیابانهای این منطقه بیشتر بهخاطر عمارتهایی با نمای رنگی و معماری استعماری معروفند.
همچنین بسیاری از مغازهها و غذاخوریهای دنج پوکت در این منطقهی قدیمی جمع شدهاند که ارزش یک بار دیدن را دارند.
اما در شهر قدیمی پوکت، هیاهوی کمتری را نسبت به سایر مناطق پرجنبوجوش شهر احساس خواهید کرد.
غذاهای معروف پوکت
می توان از پوکت به عنوان سرزمین افسانه ای نام برد،
سرزمینی که جذابیت های جادویی اش تنها به سواحل خیره کننده و مناظر رویایی محدود نمی شود،
و غذاها و نوشیدنی های فوق العاده ای را در آن می توان یافت.
1 . نودل می هوکین (Mee Hokkien noodle)
می توان از نودل های برشته و میگوهای سرخ شده به عنوان ترکیبات اصلی این غذا نام برد.
غذایی بسیار خوشمزه با مزه ای عالی که ترکیب آن با گوشت قرمز، تخم مرغ، هشت پا و جوانه لوبیا بسیار لذیذ می شود.
این غذا به همراه فلفل، نمک و آب لیمو سرو می شود.
2 . ماسامان کاری (Massaman Curry)
به طور کلی غذاهای تایلندی برای افرادی که از ادویه خوششان نمی آید، چندان خوشایند نیست.
اما طعم ادویه کاری ماسامان چنان لذیذ است که لازم نیست دیگر نگران این امر باشید.
یک کاری متفاوت که در میان طرفداران کاری از محبوبیت خاصی برخودار است.
این غذا دارای طعمی باورنکردنی می باشد، طعمی لذیذ و ویژه که ترکیب شیرینی شیره نارگیل با ترشی آبلیمو،
و عطر و بوی برگ های ریحان همراه با گوجه و بادام زمینی در آن شگفت انگیز است.
ترکیبی بسیار مناسب که در کنار هم غذایی لذیذ را برایتان به ارمغان می آورد.
کاری ماسامان انواع متفاوتی دارند که بر اساس مواد اولیه به کار رفته مانند گوشت، مرغ و ماهی استفاده می شوند.
به طور معمول این غذا را با نودل و برنج بخارپز ترکیب می کنند.
3 . کانوم جین پوکت (Kanom Jeen Phuket)
کانوم جین پوکت نام یکی دیگر از سوپ های محبوب این سرزمین است، غذایی خوشمزه که به کمک مرغ، قارچ،
گوجه فرنگی و برگ لیمو پخته شده در شیره نارگیل تهیه می شود.
فلفل قرمز هم در مواد اولیه این سوپ دیده می شود ولی مقدارش آن قدر زیاد نیست که طعم سوپ را زیاد تند کند.
این سوپ دارای طعمی خاص می باشد که این مزه خوشمزه اش را مدیون ادویه جات موجود در آن است.
این غذا در گزینه هایی نظیر گوشت، ماهی، مرغ، خرچنگ و سبزیجات ارائه می شود،
که افراد بر اساس سلایق غذاییشان نوع مورد نظر خود را انتخاب می کنند.
4 . پنکیک روتی (Roti Pancake)
می توان از پنکیک روتی به عنوان سبکی خاص برای تهیه پنکیک های شیرین نام برد.
پنکیک روتی های تایلندی از دو بخش خمیر و مواد داخلی تهیه شده اند.
خمیر آنها شامل ترکیباتی نظیر آرد، تخم مرغ، شیر تغلیظ شده، شکر و نمک می باشد ،
و از میوه های متفاوتی برای داخل آنها استفاده می شود.
در برخی از فروشگاه ها این پنکیک ها با شیره نارگیل یا بستنی سرو می شوند.
5 . گانگ کیو ون گای یا کاری مرغ سبز Gaeng Keaw Wan Gai) Green Curry Chicken)
می توان از این غذا به عنوان یکی دیگر از کاری های منحصربه فرد تایلند نام برد،
که با عطر و طعم خاصش بسیاری از علاقمندان به غذا را از سراسر جهان به خود جذب می کند.
محتویات این کاری خوشمزه شامل مرغ پخته شده با دو نوع بادمجان می باشد.
از بادمجان به منظور کاهش کلسترول استفاده می کنند.
حتی اگر این غذا را هم امتحان نکنید چهره و لبخند رضایت بخش افرادی که مشغول خوردن آن هستند،
نشانگر خوشمزگی و طعم فوق العاده اش می باشد.