بمبئی (هند)


بمبئـــــــــی نام سابق مومبای  (انگلیسی: Mumbai مراتی:मुंबई)

 

 

 

بمبئی پایتخت ایالت ماهاراشترا از مهم‌ترین شهرهای کشور هند است.

بمبئی در زبان هندی به معنای ساحل خوب است.

این نام را استعمارگران پرتغالی بر این شهر نهادند.

در سال ۱۹۹۶ نام این شهر به «مومبای» تغییر یافت که نام یکی از خدایان زن هندی است.

اما در خارج از هند، این بندر بزرگ همچنان به بمبئی معروف است.

جمعیت این شهر به حدود ۱۲/۵ میلیون نفر می‌رسد.

این شهر یکی از چهار شهر بزرگ و پرجمعیت کشور هندوستان است.

این شهر در غرب کشور هند در ساحل دریای عرب واقع شده‌است.

مومبای یکی از شهرهای بزرگ و پرجمعیت هندوستان و پایتخت تجارتی آن به شمار می‌رود.

بمبئی در واقع مرکز بانکداری، تجارت ، مبادلات مالی بازرگانی و صنعت کشتی سازی هند به شمار می رود.

تمرکز امور اقتصادی و تجاری در بمبئی پس از استقلال هند نیز ادامه یافته،

و بعنوان شاهراه ارتباطی هند با ایران و جهان عرب اهمیت راهبردی خود را حفظ کرده است.

بندر بمبئی، بزرگترین مرکز تولید پارچه های پنبه ای و فیلم های سینمايی شبه قاره هند است و از این رو به بالیود نیز شهرت دارد.

بمبئی از اتصال ۷ جزیره به یکدیگر در زمان حضور بریتانیا در هند به وجود آمده است.

بسیاری از شهروندان هندی از ایالت های مختلف به امید فرصت های شغلی به این شهر مهاجرت می نمایند.

از همین رو تعداد ساکنین این شهر در روز ۳ میلیون نفر بیش از ساکنین در شب برآورد می شود.

 

 

در زمان استعمار انگلیس بر هند ، بمبئی مرکز بخشهای اداری و حکومتی انگلستان ،

در شبه قاره هند به شماره رفته و از نظر انگلستان دروازه هند بود.

شهر بمبئی یک سوم سهم درآمد مالیاتی کشور هند و بیش از ۵۰ درصد مالیات گمرکی،

و یک پنجم مالیات بر تولید را بخود اختصاص داده است.

حدود یک ششم ارزش تولیدی کشور متکی به این شهر است.

۸۰ سرکنسولگری در این شهر وجود دارد که از این تعداد ۴۰ سرکنسولگری رسمی دارد از 40 سرکنسولگری رسمی ،

تعداد ۱۳ سرکنسولگری مربوط به کشورهای اسلامی است و بقیه توسط سرکنسول های افتخاری اداره می شود.

همچنین دفاتر متعدد تجاری خارجی نیز در این شهر مستقر هستند.

سیستم بانکی و فعالیت های اقتصادی هند در این شهر متمرکز است.

همچنین دفتر مرکزی تقریبا تمام بانک‌های معتبر ، موسسات مالی و شرکتهای بیمه در این شهر قرار دارند.

صندوق معاملات ارزی بانکها در بمبئی است.

بیش از ۲۵ درصد اعتبارات بانکی کشور را بانکهای مستقر در این شهر تامین می‌نمایند.

بیش از ۳۵ درصد معاملات چک نیز در این شهر انجام می‌گردد.

دفتر اصلی بازار سهام هند که یکی از قدیمی ترین بازارهای بورس سهام هند بشمار می رود،

تحت عنوان بمبئي استاك اكسچنج (Bombay Stock Exchange) در بمبئی فعالیت می نماید،

كه بیش از ۹۰۰ شرکت در خرید و فروش سهام هند حضور دارند که اکثریت آنها در اين شهر مستقر هستند.

حدود ۴۴ درصد ترافیک دریایی کل کشور در بندر بمبئی تخلیه و بارگیری می گردد.

در بندر بمبئی چهار اسکله تخلیه و بارگیری نفت خام وجود دارد.

بمبئی بالاترین رقم تولید برق را در هندوستان دارا بوده که ۸۲ درصد آن از طریق انرژی گرمائی تولید می‌شود،

گفتنی است ۴۷۵۰ مگا وات برق هسته ای در کل هند تولید می گردد.

شهر بمبئی از مهم ترین مراکز تجارت الماس به شمار می رود.

تا جایی که ۸۰ درصد الماس هایی که در ایالت گجرات تراش داده می‌شوند به بمبئی می رسد.

بیش از ۷۵۰۰۰ نفر در این شهر از فعالیتهای مربوط به الماس امرار معاشق می کنند.

صنعت فیلم هند تا حدود زیادی در بمبئی متمرکز است و سهم عمده ای از تولید سالانه ۹۰۰ تا هزار فیلم در این شهر،

و در مرکز سینمایی آن موسوم به بالیوود انجام می‌شود.

بالیوود افزون بر مسائل اقتصادی نقش عمده ای در مسائل فرهنگی این شهر و کشور هند و حتی کشورهای همجوار به‌عهده دارد.

 

اطلاعات ضروری

 

زبان رسمی : مراتی

اختلاف ساعت با تهران : مومبای در منطقه‌ی زمانی UTC/GMT +5:30 قرار دارد و یک ساعت از تهران جلوتر است.

واحد پول : روپیه هند

نوع برق شهری : برق شهری در هند ۲۳۰ ولت و ۵۰ هرتز و دوشاخه‌ها و پریزها از نوع «سی»، «دی» و «ام» است.

کد کشور : +۹۱

شماره‌های اضطراری 

پلیس : ۱۰۰

آتش نشانی : ۱۰۱

آمبولانس : ۱۰۲

جهت رانندگی : چپ

فرودگاه‌های بین‌المللی : فرودگاه بین‌المللی چاتراپاتی شیواجی

 

وضعیت آب‌ و‌ هوا

آب و هوای مومبای، آب و هوای خشک و مرطوب گرمسیری است.

اقلیم این شهر را می‌توان نسبتا گرم با سطح بالایی از رطوبت توصیف کرد.

طبیعت ساحلی این شهر و موقعیت استوایی آن باعث شده که آب و هوای شهر در بیشتر روزهای سال، نوسان قابل توجهی نداشته باشد.

میانگین دمای هوا ۲۷/۲ درجه سانتیگراد و میانگین میزان بارندگی ۲۴۲/۲ میلی‌متر است.

میانگین بیشترین دمای هوا در تابستان ۲ درجه و در زمستان ۳۰ درجه است. میانگین کمترین دمای هوا در تابستان ۲۵ درجه و در زمستان ۲۰/۵ درجه است.

 

 

 

فصل غالب در بمبئی، مانسون است. البته بمبئی در تمام طول سال، چه بارانی باشد چه آفتابی، پر از گردشگر است.

در ادامه ماه‌های مختلف سال را برای سفر به این شهر بررسی می‌کنیم. با کمک این اطلاعات می‌توانید برنامه‌ی سفرتان را با توجه به آنچه که از سفرتان در انتظار دارید، تنظیم کنید.

از نوامبر تا فوریه

ماه‌های زمستانی بهترین و خوشایندترین زمان برای سفر به مومبای است.

از آنجایی که این شهر در منطقه‌ی ساحلی قرار دارد، زمستان‌های آن ملایم است و کمترین دمای هوا به ۱۰ درجه می‌رسد.

روزها خنک است و برای گشت و گذار در شهر و بازدید از جاذبه‌ها و انجام فعالیت‌های تفریحی در فضای باز مناسب است.

بخش زیادی از جمعیت این شهر را مسیحیان تشکیل می‌دهند که کلیساهای بسیار زیبایی دارند.

کریسمس در این شهر با شور و نشاط فراوانی برپا می‌شود و اگر از علاقه‌مندان به جشن و نورافشانی باشید، بهترین زمان برای سفر به مومبای است.

فوریه ماهی است که در آن رویدادهای فرهنگی مختلف از جمله جشنواره‌ی هنری Kala Ghoda برپا می‌شود که بسیار محبوب است.

اگر از علاقه‌مندان به ادبیات، موسیقی و هنر هستید، فرصت سفر در این فصل و شرکت در رویدادهای مختلف را از دست ندهید.

از مارس تا مه

رطوبت هوا از ماه مارس، با فرا رسیدن فصل تابستان، کم کم افزایش می‌یابد.

بیشترین دمای هوا در ماه مه به ۴۰ درجه سانتیگراد هم می‌رسد. این فصل، فصل مناسبی برای بیرون رفتن و آفتاب گرفتن نیست اما غروب و شب، هوای خوبی دارد.

در این فصل، لباس‌های خنک نخی بپوشید و عینک آفتابی را فراموش نکنید تا از گرما دور بمانید.

البته در این فصل، احتمال اینکه بتوانید هتل با قیمت مناسب‌تر پیدا کنید، بسیار بیشتر است.

اگر در این فصل به بمبئی سفر کنید می‌توانید سفرهای کوتاه به مقصدهای خوش‌آب‌وهوای اطراف ترتیب بدهید.

از ژوئن تا اکتبر

این مدت، فصل مشهور مانسون در بمبئی است. در این فصل، باران‌های متوالی را شاهد خواهید بود به خصوص در ماه‌های جولای و آگوست.

این فصل، یکی از زیباترین فصل‌ها در بمبئی است به خصوص در نواحی کنار دریا در حالی که سفر به بمبئی در این چند ماه، سخت به نظر می‌رسد ولی برای سفر، جذاب است.

در این مدت خواهید دید که با وجود باران‌های شدید و متوالی، زندگی در بمبئی ادامه دارد.

حتی وسایل حمل و نقل عمومی، در همه‌ی شرایط به فعالیت خود ادامه می‌دهند.

ضمنا این فصل برای ترتیب دادن سفرهای کوتاه و سفرهای جاده‌ای به شهرها و مناطق اطراف مناسب است.

صرفه‌جویی در هزینه‌ی غذا

غذا خوردن در هند زیاد پرهزینه نیست. به خصوص که این شهر غذاهای خیابانی زیادی دارد و در دکه‌های غذافروشی سراسر شهر به راحتی غذای خیابانی با قیمت ارزان پیدا می‌شود.

البته باید مراقب سلامتی‌تان باشید و از هر دکه‌ای غذا نخرید. سعی کنید دکه‌های مشهورتر و شلوغ‌تر را انتخاب کنید که ظاهر تمیزتری دارند.

 

جاذبه‌های گردشگری

بمبئی با وجود جاذبه‌های تاریخی متعدد، بازارهای شلوغ و نهادهای فرهنگی متنوع، برای همه‌ی گردشگران با همه‌ی سلیقه‌ها مناسب است. 

دروازه‌ی هند

 

 

 

دروازه هند یادبودی برای بازدید پادشاه جرج پنجم و ملکه مری از این شهر است.

دروازه‌ی هند بدون تردید یکی از شناخته‌شده‌ترین بناهای تاریخی مومبای است.

اینجا همان دروازه‌ای است که آخرین سربازان بریتانیایی بعد از چند قرن حضور استعماری، این کشور را ترک کردند.

این بنا را معمار اسکاتلندی، جرج ویتت طراحی کرده و در طراحی و ساخت آن، تاثیراتی از معماری رومی، هندی و اسلامی پذیرفته است.

ساخت و ساز بنا در سال ۱۹۴ به پایان رسید. البته اولین سنگ بنای آن در سال ۱۹۱۱ گذاشته شد.

 

غارهای الفانتا (Elephanta)

 

 

جزیره افانتا در بندر مومبای قرار دارد و جزیره‌ای پوشیده از پوشش جنگلی است و ده کیلومتر از دروازه‌ی هند فاصله دارد.

فقط ۱۲۰۰ نفر در این جزیره سکونت دارند و گردشگران نمی‌توانند شب را در این جزیره اقامت کنند. این جزیره میزبان معابد غار الفانتا است.

قدمت این مجموعه به قرن پنجم برمی گردد و شامل پنج معبد هندو، دو غار معبد بودایی است که تا دهه‌ی ۱۵۰۰، جزو مناطق زیارتی شهر بودند.

البته بعضی از این سازه‌ها امروزه به ویرانه تبدیل شده‌اند اما این مجموعه هنوز هم به خاطر تندیس‌های خاص، معماری و ارزش تاریخی و فرهنگی، جزو بهترین و دیدنی‌ترین جاذبه‌های شهر است.

 

معبد بابولنس (Babulnath)

 

 

معبد بابولنس، یک معبد باستانی و یکی از قدیمی‌ترین معبد شهر است. این معبد به شیوا یکی از خدایان هندی به نام شیوا تقدیم شده است.

قدمت این معبد دیدنی و شگفت‌انگیز به قرن دوازدهم میلادی برمی‌گردد.

دستور ساخت این معبد توسط فرمانروایان محلی صادر شده است.

با این حال پس از طی سال‌ها، این معبد ویران شده و در نهایت سوزانده شده است.

بنایی که در حال حاضر وجود دارد، بازسازی شده‌ی این بنا در قرن هجدهم است. مراحل بازسازی و مرمت این معبد در اواخر دهه‌ی ۱۸۰۰ انجام شده است.

 

ساحل جوهو (Juhu Beach)

 

 

در بمبئی مناطق ساحلی زیادی وجود دارد به خصوص اگر به دنبال سواحل بکر و خلوت باشید.

ولی ساحل جوهو یکی از نمادین‌ترین و جذاب‌ترین سواحل این منطقه است. گردشگرانی از طبقات اجتماعی مختلف از کشورهای سراسر دنیا در این ساحل جمع می‌شوند.

ساحل جوهو، فضایی بسیار پرجنب و جوش و جذاب دارد. هر کسی به تفریح مورد علاقه‌ی خود مشغول است و فرصتی عالی برای معاشرت با مردم شهر و گردشگرانی از سایر نقاط دنیا است.

 

شکم گردی در مومبای

 

  • میسال پاو (Misal Pav)

اگر به بمبئی سفر کنید و میسال پاو را امتحان نکنید، سفرتان را ناقص به اتمام رسانده‌اید.

این غذای خیابانی ساده و بی‌ادعا در هر غرفه‌ای و در هر گوشه‌ای از شهر به راحتی پیدا می‌شود.

این غذا را به عنوان صبحانه، اسنک یا حتی یک وعده غذای کامل سرو می‌کنند. از مواد تشکیل دهنده‌ی این غذا می‌توان لوبیا، سیب زمینی، پیاز، لیمو و جعفری را نام برد.

 

  • سو پوری

این غذا یکی دیگر از غذاهای هندی است که نباید از دست بدهید. برای تهیه‌ی آن، پوری، نوعی نان هندی را با موادی مثل پیاز، سیب زمینی، انواع چاشنی تمر هندی، چیلی و سیر پر می‌کنند.

این غذا با مواد مختلفی طعم‌دار می‌شود گاهی از انبه‌ی خام برای طعم‌دادن به آن استفاده می‌کنند.

گاهی لیمو و چات ماسالا را به عنوان طعم‌دهنده در این غذا به کار می‌برند.

 

  • بل پوری

این غذا یکی از غذاهایی است که شبیه آن را هیچ جای دیگر دنیا پیدا نمی‌کنید.

این اسنک لذیذ با برنج، انواع سبزیجات از جمله سیب زمینی، مقدار زیادی پیاز و انواع چاشنی‌های متنوع تهیه می‌شود.

هر ساحلی در بمبئی که سر بزنید می‌توانید این غذای لذیذ  را پیدا کنید.

تعادلی که بین طعم‌های مختلف شیرینی، شوری، ترشی و تندی در این غذا ایجاد شده، به همراه بافت متفاوتی که دارد، باعث شده بسیار محبوب باشد.

چه اهالی شهر چه گردشگران، از خوردن این غذا لذت می‌برند.

 

  • کاندا باتاتا پوها

 

کاندا به معنای پیاز و باتاتا به معنای سیب‌زمینی است. این غذای خیابانی لذیذ، در همه‌ی دکه‌های غذافروشی بمبئی به راحتی پیدا می‌شود.

انتخاب عالی به عنوان صبحانه یا میان‌وعده است.

برای طعم دادن به آن از ادویه‌های مختلف و لیمو استفاده می‌کنند. غذای لذیذی که حتما باید امتحان کنید.

 

  • کاندا باجی

 

این غذا، فریتر پیاز است که در روزهای بارانی همراه با یک فنجان چای یا قهوه، طرفداران زیادی دارد.

این فریتر ترد را با آرد مخصوص، انواع ادویه و مقدار زیادی پیاز، تهیه می‌کنند.

ترکیب تردی و بافت نرم داخل این غذا، آن را به یکی از غذاهای دوست‌داشتنی و محبوب خیابانی در هند تبدیل کرده است.

خوردن این غذا در فصل بارانی مانسون بسیار رواج دارد.

آشپزی هندی به خاطر تنوع ادویه‌ها و غذاها، جزو شناخته‌شده‌ترین آشپزی‌ها و رژیم‌های غذایی در سراسر دنیا است

آشپزی هندی به خاطر تنوع ادویه‌ها و غذاها، جزو شناخته‌شده‌ترین آشپزی‌ها و رژیم‌های غذایی در سراسر دنیا است.

حتی در دورترین شهر و کشورها به هند، می‌توانید رستوران هندی پیدا کنید و غذاهای بی‌نظیر و تند و تیز هندی را امتحان کنید.

البته خوردن غذا هندی در قلب بمبئی حال و هوای دیگری دارد.

به غیر از غذاهای خیابانی، در ادامه با تعدادی از غذاهای مشهور هندی آشنا می‌شویم که در رستوران‌ها پیدا می‌شوند ؛

و بخش مهم از رژیم غذایی روزمره‌ی اهالی این شهر را تشکیل می‌دهند.

 

  • ماسالا دوسا

برنج، یکی از مواد غذایی اصلی در آشپزی هندی است به خصوص در نواحی جنوبی هند.

در بسیاری از غذاها از رنج به عنوان ماده‌ی اصلی استفاده می‌شود از جمله ماسالا دوسا.

برای تهیه‌ی این غذا، برنج و عدس را برای مدت ۵ تا ۶ ساعت خیس می‌کنند و سپس با آنها خمیری درست می کنند و در روغن سرخ می‌کنند.

فیلینگ این غذا بسیار متوع است ولی معمولا از ترکیب پیاز و سیب‌زمینی همراه با چاشنی خاص استفاده می‌کنند.

 

  • کباب Tunde ke

 

این غذا با گوشت چرخ کرده و در حدود ۱۵۰ ادویه‌ی مختلف تهیه می‌شود.

این کباب را در اصل با گوشت بوفالو می‌پزند ولی امروزه انواع مختلف آن با استفاده از گوشت‌های مختلف مثل گوسفند و مرغ، تهیه می‌شود.

 

  • بیف روست و پاروتا

در منطقه‌ی کرالا از گوشت گاو در تهیه‌ی بسیاری از غذاها استفاده می‌شود.

استفاده از گوشت گاو از این منطقه به سایر مناطق هند هم گسترش پیدا کرده.

گوشت گاو بریان شده یکی از بهترین غذاهایی است که می توانید در هند نوش جان کنید.

این غذا را با نان مخصوصی به نام پاروتا سرو می‌کنند. این غذا به محبوب‌ترین غذای دوستداران غذاهای گوشتی تبدیل می‌شود.

 

  • چات، اسنک هندی

چات‌ها انواع اسنک‌های لذیذ هندی هستند که به عنوان غذای خیابانی بسیار رواج دارند و مورد توجه گردشگران قرار می‌گیرند.

مبدا این اسنک‌ها شمال هند است ولی امروزه در سراسر این کشور رواج دارد و به اسم‌های مختلف با تنوع قابل توجهی عرضه می‌شود.

یک بار که آنها امتحان کنید بدون شک برای دوباره چشیدن آنها به مغازه‌های فروش غذا و اسنک سر می‌زنید.

 

فیلتر درجه هتل: